Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány

„Küldetésünk, hogy teljesebbé tegyük a fogyatékossággal élők életét."
"A szeretet gyógyítja az embert, azt is aki adja, azt is aki kapja."

"Ismerj meg és fogadj el!"

Képességpark

Köszönőlevelek

A Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány elsődleges célja, hogy közelebb hozza fogyatékossággal élőket az ép társaikhoz. Ennek keretein belül egy olyan programot indítottunk, melynek célközönsége elsősorban a fiatalok. Az "Ismerj meg és Fogadj el" program iskolákban mutatja be a sérültek életvitelét, melynek részét képezi a Képesség Park, amivel iskolán belüli napközis foglalkozásokon, illetve iskolán kívüli rendezvényeken is megjelenünk.
Kérésre saját rendezvényeken is részt tudunk venni eszközeinkkel. Érdeklődni Takács Katánál (+36-30/323-7057) lehet. Programjainkon a kötetlen, tabuk nélküli beszélgetés mellett különböző speciális segédeszközök segítségével ismertetjük meg a fiatalokkal mindennapjainkat. Mindezt térítésmentesen tudjuk biztosítani.

Lehetőséget biztosítunk, hogy kipróbálhassák:
1. Szembetegségeket érzékeltető eszközöket pl.: szimulációs szemüvegek, vakszoba, (vásárlás vakon lesötétített szobában), pontíró gép, braille abc, beszélő eszközök (vérnyomásmérő, konyhai mérleg, lázmérő), hosszú fehér bot, tapintható játékok (vakdominó, csörgő labda, memóriafejlesztő játékok). Kollégánk vakvezető kutyájáról is lehet érdeklődni.

2. Mozgásszervi betegségeket érzékeltető eszközök: kerekesszék, mankó, kerekesszékes akadálypálya.
3. Hallásszervi betegségeket érzékeltető eszközök: jelnyelvi ABC, jelelés, füldugóval való kommunikáció, szituációs játékok.
4. Értelmileg akadályozottság érzékeltetése: Szimulációs játékok. (párosítás különböző természeti jelenségek, gyümölcs, zöldség)
Programunk lényege, hogy embertársaink minél korábban megismerjék a fogyatékossággal élő emberek élethelyzetét. A bemutatást sérült munkatársak végzik saját tapasztalataikat felhasználva. A fent említett "Képesség Parkon" kívül az "Ismerj meg és Fogadj" el program két formában jelenik meg az oktatási intézményekben: osztálytermi és tornatermi formákban.

1. Az osztálytermi kereteken belül: élmény-alapú beszélgetés, amely érinti a hétköznapokat, a szórakozás, közlekedés, munka, család témakört pozitív és negatív élményekkel tarkítva.
2.Tornatermi keretek között: A sérültek sporttevékenységének megismerése, bemutatása és kipróbálása: Egyszerű játékos mégis életszerű kerekes székes versenytől, a csörgő labdázáson át. (goalball).

Az alapítvány azt vállalja fel, hogy a fogyatékkal élők látszólag zárt világát megnyitja az egészséges érdeklődők felé - ha lehetőséget kap rá. A bemutatást sérült társaink végzik saját tapasztalataikat felhasználva. Ha bármely programunk felkeltette érdeklődését, bátran keressen minket! Garantáljuk, hogy minden résztvevő számára hasznos és élményszerű lenne a találkozás!
Érdeklődni: Takács Katánál (+36-30/323-7057)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. lehet.

Programunk lényege, hogy az embertársaink már minél korábban megismerjék a fogyatékossággal élő emberek élethelyzetét, külső megnyilvánulásai mögé lássanak és észrevegyék, hogy a sérülten élők is emberként élik az életüket, még ha gyakran akadályba és korlátokba ütköznek is. Mivel a XXI. században egyre nagyobb problémaként jelenik meg az intolerancia, a mássággal szembeni türelmetlenség, elutasítás; (ez sokszor csak abból ered, hogy nem ismerik, vagy nem tudják kezelni a helyzetet). Minden embernek van olyan tulajdonsága, amit szeretni lehet, a fogyatékkal élő társaink is tudnak értéket képviselni!
A programban lehetősége nyílik a résztvevőknek arra, hogy kérdezzenek, beszélgessenek mozgássérült, és más sérültséggel élő fiatalokkal, tabuk nélkül. De akár próbára is tehetik magukat a gyerekek, fiatalok és felnőttek, megismerhetik, hogy milyen, ha egy kerekesszékhez vannak kötve, ha csak jelbeszéddel tudnak kommunikálni; vagy milyen érzés az, ha valakinek a látássérülése oly mértékű, hogy csak foltokat lát, vagy vakként hogyan kell, hogyan lehet élni? Akik szemük világa nélkül élnek, meg tudják mondani.
Mit sportolhat egy fogyatékkal élő? Bár a "Mit sportoljak?" Problémája gyakran az épek között is felmerül, - talán meglepő módon - van lehetősége a sérülteknek is a sporttevékenységre, és ezeket a programokon megismerhetik a résztvevők: az "egyszerű" kerekes székes versenytől a boccián (boccia = mozgássérültek labdajátéka paralimpiai sportág) keresztül az ülő röplabdáig vagy akár a keres székes síelésig a gyerekek és felnőttek egyaránt betekintést kaphatnak a "más" sport lehetőségébeIskolák részre háromféle programot kínálunk: az egyik osztálytermi keretek között, a másik testnevelés órán, a harmadik délutáni foglalkozásként valósítható meg leginkább.

Osztálytermi keretek között:

Mozgássérültekkel való élményalapú beszélgetés. Az óra az életkornak megfelelő hangnemű, játékos foglalkozás. A cél a baráti beszélgetés, a tabuk nélküli légkör megteremtése, nyitott személyiségű emberekkel (fiatalokkal). Ismereteket kívánunk nyújtani különféle, a fogyatékkal élők életét érintő témakörökben: szürke hétköznapok, szórakozás, mindennapi dolgok, közlekedés, munka, család - persze mindezt pozitív és negatív élmények elmesélésével tarkítva.
Egy osztályon belüli többszöri találkozás esetén lehetőség van más típusú fogyatékkal élőkkel való megismerkedésre is.
Sérültek sporttevékenységeinek kipróbálása (tornateremben vagy udvaron).
A sérültek sporttevékenységeinek megismerése, bemutatása és kipróbálása, az egyszerű játékos, mégis "életszagú" kerekes székes versenytől a bocciáig, a hivatásos ülőröplabdáig terjedően. Bepillantást szeretnénk engedni a sérültek hétköznapjaiba, szabadidős tevékenységeibe. Az élményt nyújtani kívánó foglalkozások hivatásos, vagy önkéntes segítők és a sérültek közreműködésével történnek.

Délutáni programunk: "KÉPESSÉG PARK"

A legfőbb hangsúly ebben a programban is a "tapasztald meg, és megtudod" típusú, élmény alapú tanuláson van. Lehetőség nyílik a különböző fogyatékkal élők helyzetének kipróbálására. Állomásokat létrehozva tapasztalhatják meg és sajátíthatják el a gyerekek, fiatal és felnőtt érdeklődők, hogy hogyan kell használni a különböző segédeszközöket:
- Kerekesszékes ügyességi pálya, különböző kerekesszékek kipróbálása.

- Vakszoba, (vásárlás vakon, beszélő mérleg), Braille írás, vak pingpong, szimulációs szemüveg, vak dominó, színfelismerő stb.
Ajándék Brailleabc.
- Hogy kommunikálhass a siketekkel is: jelelés, jeltolmácsolás.
Ajándék siket abc.
Ha bármely programunk felkeltette érdeklődését, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot.
Minden résztvevő számára hasznos, és élményszerű lenne a találkozás.

Vissza a tevékenységeinkhez

Keress minket itt